اخبار آزمایشگاهی

اخبار آزمایشگاهی

مقالات علی اصغر صفری فرد در ماه نامه اخبار آزمایشگاهی
اخبار آزمایشگاهی

اخبار آزمایشگاهی

مقالات علی اصغر صفری فرد در ماه نامه اخبار آزمایشگاهی

خاطرات خوب علی اصغر صفری فرد

به همراه جناب آقای دکتر جهانگیر احمدی



به همراه جناب آقای دکتر محمد فرهادی و جناب آقای دکتر مصطفی پریدار



به همراه جناب آقای دکتر امیر مهدی زاده و جناب آقای مهندس امید مجدی 



به همراه جناب آقای مهندس شریفیان ( شهردار جزیره قشم )



به همراه جناب آقای سعید ریوندی


وبلاگ های علی اصغر صفری فرد

  شکوفانیوز، پایگاه اطلاع رسانی فعالیت های علمی و آموزشی علی اصغر صفری فرد


شکوفا نیوز

www.shokofanews.blogsky.com


کتاب های سلامتی، کتاب های علی اصغر صفری فرد در حوزه سلامت


کتاب های سلامتی

www.fardbook.blogsky.com


سلامت نوشت، مقالات علی اصغر صفری فرد در حوزه سلامت


در باره اهدای خون بیشتر بدانیم ( قسمت دوم )


فرآورده های خونی

 مصرف کنندگان اصلی خون و فرآورده های خونی

انواع اهدا ی خون

انواع اهدا کنندگان خون

شرایط داوطلبان اهدا خون


مطالعه متن کامل مقاله ..............

دانلود قسمت دوم

در باره اهدای خون بیشتر بدانیم

در باره اهدای خون بیشتر بدانیم ( قسمت اول )


خون، زندگی

خون، مایع حیات بخشی است که در رگ های بدن جریان دارد تا مواد غذایی و اکسیژن را به تمام سلول های بدن برساند و مواد زاید را از آن ها دور نماید. در واقع خون با عمل تلمبه ای قلب در بدن به گردش در می آید و با گذشتن از کنار تک تک سلول ها، مواد غذایی و اکسیژن را از دستگاه گوارش و تنفس می گیرد و به سلول های بدن می رساند و از طرف دیگر مواد دفعی سلول ها را برای دفع به کلیه ها، کبد و شش ها حمل می کند.

خون یک بافت زنده است که از دو بخش زیر تشکیل یافته است.

  بخش مایع یا پلاسما: یک مایع زرد کهربایی است که حاوی آب، املاح، مواد غذایی، هورمون ها، مواد انعقادی و سایر مواد محلول می باشد که حدود 55% حجم خون را تشکیل می دهد. بیشتر مواد شیمیایی لازم برای زنده ماندن سلول ها، در پلاسما حل شده اند، مانند: غذا، اکسیژن و املاح که همگی آن ها ناگزیر باید از راه خون به سلول ها رسانده شوند. مواد زائد تولید شده در سلول ها نیز برای دفع از طریق پلاسما به اندام های دفعی منتقل می شوند. هورمون ها، عوامل شیمیایی تنظیم کننده و عوامل انعقادی نیز در پلاسما محلول می باشند. فراوانترین ماده حل شده در پلاسما را گروهی از پروتئین های پلاسما شامل آلبومین ها و گلوبولین ها تشکیل می دهند. آلبومین ها به افزایش قوام  خون کمک می کنند، گلوبولین ها باعث دفاع بدن در برابر عفونت ها می شوند و فیبرینوژن یک عامل ضروری در روند انعقاد خون است. کلیه ها و دستگاه گوارش، نقش اساسی را در تنظیم ترکیب پلاسما بر عهده دارند، یعنی از طریق تنظیم میزان جذب و دفع آب، املاح و سایر مواد غذایی و انتقال آن ها به درون رگ ها ترکیب پلاسما را تنظیم می نمایند.



مطالعه متن کامل مقاله ..............

دانلود قسمت اول

در باره اهدای خون بیشتر بدانیم

فن آوری فلوسایتومتری


فن آوری فلوسایتومتری

روش رایجی که بیشتر توسط محققین جهت تشخیص سلول‌های طبیعی و نئوپلاستیک بر روی لام فیکس شده، صورت می‌گیرد، بر اساس ارزیابی‌های سیتولوژیکی و شکل ظاهری (مرفولوژی) آنها مبتنی است. متخصصین آسیب‌شناسی علی رغم تهیه رنگ‌های متنوع جهت رنگ‌آمیزی سلول‌های مختلف یک بافت، به سهولت و به سرعت قادر به شمارش انواع سلول‌های موجود در مقطع بافت مورد مطالعه نیستند و همچنین نمی‌توانند سلول‌هایی را که دارای منشأ اجدادی گوناگون و یا در مراحل مختلف تمایز هستند، تشخیص دهند. در طی سال‌های دهة 60 میلادی تلاش جمعی از دانشمندان در زمینه‌های مختلف منجر به ابداع تکنیک فلوسایتومتری گردید، که این تکنیک در زمینه بر طرف نمودن مشکلات فوق از توانایی های خاصی برخوردار است.

سیتومتری ( Cytometry ) یا یاخته سنجی به معنی تفکیک اجزاء سلولی متعدد در یک نمونه است. دستگاه فلوسایتومتری اجزاء متعدد سلولی را تعیین کرده و هم زمان مورد شمارش قرار می دهد. خصلت هایی که توسط فلوسایتومتری قابل اندازه گیری هستند، شامل اندازه سلول، پیچیدگی سیتوپلاسمی، محتوی DNA یا RNA سلول و طیف گسترده ای از پروتئین های داخل سلولی و یا متصل به غشا می باشد.

 در روش فلوسایتومتری سلول های رنگ آمیزی شده ( چه به وسیله منوکلونال آنتی بادی متصل به فلورسنت و چه فلوروکروم های متصل شونده به اجزاء سلولی ) در یک جریان سیال قرار گرفته و به صورت تک تک از مقابل پرتوی نوری ( لیزر ) عبور می کنند و متعاقب آن، نور پراکنده شده و نور فلورسانس جانبی توسط آشکار سازها جمع آوری می شوند. این آشکارسازها، سیگنال های نوری را به سیگنال های الکتریکی متناسب با نور جمع آوری شده تبدیل می کنند. پراکنش نور در زاویه های مختلف می تواند سلول ها را بر اساس تفاوت در اندازه و پیچیدگی درونی از هم متمایز کند، در حالی که ساطع شدن نور فلورسانس از آنتی بادی نشاندار شده با فلورسنت می تواند سلول ها را بر اساس تفاوت در آنتی ژن های سطحی و سیتوپلاسمی از هم تفکیک نماید. بدین ترتیب سلول ها بر اساس خصوصیاتی نظیر حجم، گرانولاسیون و میزان رنگ پذیری از هم افتراق داده می شوند.


مطالعه متن کامل مقاله ..............

دانلود متن کامل مقاله فن آوری فلوسایتومتری

راهنمای تهیه دستورالعمل های اجرایی استاندارد ( SOP ) برای آزمایشگاه خون شناسی، قسمت هفتم


میکروسکوپی


میکروسکوپ را هنگامی که کار نمی کند بپوشانید.

بعد از استفاده از میکروسکوپ، روغن ایمرسیون را بر روی عدشی شیئی پاک نمائید.

قبل و بعد از استفاده از میکروسکوپ، قسمت های چشمی را با دستمال مخصوص لنزها ( کاغذ جاذب یا دستمال نرم) و مایع تمیز کننده که از مقادیر مساوی از اتر و الکل ایزوپروپیل تهیه شده است پاک کنید.

برای پاک کردن لنزها از گزیلل استفاده نکنید. همینطور لنزها را در داخل الکل غوطه ور نکنید زیرا همانطور که می دانیم الکل ممکن است سیمان را هم حل کند.

در خلال مدتی که بدنبال جستجو و بررسی کلی اسلاید هستید، آنقدر عدسی های شیئی را پایین نیاورید تا به سطح اسلاید برخورد داشته باشند، زیرا ممکن است این کار به لنزها آسیب برساند یا سبب شکستن اسلاید شود.

میکروسکوپ را با هر گونه روغن یا اسپری روغنی، روغن کاری  نکنید، زیرا بتدریج روغن خشک و سفت شده، به مکانسیم دستگاه آسیب می رساند.

هنگامیکه میکروسکوپ را استفاده نمی کنید منبع تغذیه دستگاه را خاموش کنید.

در مناطقی با آب و هوای گرم و مرطوب، به منظور جلوگیری از رشد قارچ بر روی عدسی ها، بعد از ظهر ها میکروسکوپ را در کمد گرم که توسط یک یا دو لامپ حبابی 40 وات گرم می شود قرار دهید تا فضای گرم و خشک به طور مداوم وجود داشته باشد.

در مناطق با آب و هوای گرم و خشک، مهم ترین مشکل گرد و خاک است. به غیر از نگه داری میکروسکوپ به صورت پوشیده، در هنگامی که میکروسکوپ مورد استفاده قرار نمی گیرد، در انتهای روز کاری میکروسکوپ را استفاده از فشار هوا پاک کنید تا پرز و غبار روی آن پراکنده شود ( مانند استفاده از سشوار برقی)، سپس لنز ها را با برس مخصوص عدسی یا برس خیلی نرم پاک کنید. اگر ذرات گردو خاک بر روی سطوح شیئی میکروسکوپ باقی ماند با کاغذ تمیز، این گردو خاک ها را پاک نمایید.


مطالعه متن کامل مقاله ..............


دانلود قسمت هفتم

 دستورالعمل های اجرایی استاندارد ( SOP ) برای آزمایشگاه خون شناسی

راهنمای تهیه دستورالعمل های اجرایی استاندارد ( SOP ) برای آزمایشگاه خون شناسی، قسمت ششم

حجم سلول فشرده(میکروهماتوکریت)

لوله موئینه با خون پر شده، یک انتهای آن مسدود می گردد. سپس در سرعت بالا توسط سانتریفیوژ میکرو هماتوکریت، سانتر یفیوژ می شود. ارتفاع ستون بدست آمده ی گلبول های قرمز اندازه گیری شده و به عنوان قسمتی از ارتفاع خون کامل داخل لوله محاسبه می گردد.

یک خطای کوچک (در حدود 3-1% ) اما پایه ای در تمام اندازه گیری های میکرو هماتوکریت وجود دارد که به علت باقیماندن مقداری پلاسما در بین گلبول های قرمز،  پس از سانتریفیوژ  خون است. ICSH توصیه می کند که در کارهای روزمره، تصحیح پاسخ بدست آمده صورت نگیرد.

لوله های موئینه غیر هارینه ساده ( با طول75 میلی متر  و قطر سوراخ 058/0± 155/1میلی متر ) که از لوله های شیشه ای soda lime ساخته شده اند، توصیه می شوند. در هنگام خون  گیری توسط لوله های موئینه هپارینه، باید خونی که به طور مستقیم از سوراخ ایجاد شده بر روی پوست بیمار دریافت می شود، مورد آزمایش قرار گیرد.

برای مسدود کردن انتهای لوله نیاز به ماده خمیری مانندCrista seal, Meniseal یا  Seal-Ease است. این مواد در هنگامی که استفاده نمی شوند، باید در محفظه در بسته  یا کیسه پلاستیکی قرار داشته و نباید اجازه داد که خشک شوند.


مطالعه متن کامل مقاله ..............

دانلود قسمت ششم

 دستورالعمل های اجرایی استاندارد ( SOP ) برای آزمایشگاه خون شناسی

راهنمای تهیه دستورالعمل های اجرایی استاندارد ( SOP ) برای آزمایشگاه خون شناسی، قسمت پنجم


اندازه گیری هموگلوبین

فرآورده رفرانس هموگلوبین سیانید Haemoglobincyanide (HiCN)  در سال 1965 توسط ICSH (International Council for Standardization in Haematology) ارائه شد و سپس توسط سازمان جهانی سلامت (WHO) به عنوان استاندارد و رفرانس بین المللی تائید گردید. این روش برای اندازه گیری هموگلوبین در آزمایشگاه های عادی توصیه می شود.  فرآورده هایی که معادل استاندارد بین المللی می باشند، در بازار  قابل دسترس هستند.

 خون در معرفICSH  ( که دارای محلول پایه درابکین است) رقیق می شود. این معرف دارای فری سیانید پتاسیم، سیانید پتاسیم و یک دترجنت غیر یونی است. گلبول های قرمز لیز شده، هموگلوبین آزاد شده به سیانو متهموگلوبین (HICN) تبدیل می شود. یک محلول تازه باید هر دو تا سه هفته ساخته شود و در بطری تیره و دور از نور مستقیم خورشید در کمد نگه داری گردد.

جذب نوری محلول توسط اسپکترومتر یا اسپکتروفتومتر در طول موج 540 نانومتر و بر اساس وزن ملکولی و ضریب خاموشی ( extinction coefficient) اندازه گیری شده  که  می تواند به صورت غلظت هموگلوبین بیان شود. اگر اسپکترومتر در دسترس نبود، می توان از یک  رنگ سنج ساده (colorimeter) یا فتومتر با استفاده از فیلتر سبز- زرد مناسب کمک گرفت. سپس غلظت هموگلوبین در نمونه مورد آزمایش با میزان جذب نوری استاندارد رفرانس( یا فرآورده تجاری معادل آن) مقایسه می گردد. مزایای این روش پایداری فرآورده رفرانس و ارزیابی همه انواع هموگلوبین به استثناء سولفوهموگلوبین است.


مطالعه متن کامل مقاله ..............


دانلود قسمت پنجم

 دستورالعمل های اجرایی استاندارد ( SOP ) برای آزمایشگاه خون شناسی

راهنمای تهیه دستورالعمل های اجرایی استاندارد ( SOP ) برای آزمایشگاه خون شناسی، قسمت سوم

 ایمنی آزمایشگاه

همه نمونه های رسیده به آزمایشگاه باید به عنوان مواد بالقوه خطرناک در نظر گرفته شوند. قوانین ذیل باید توسط کلیه کارکنان رعایت گردد.

•   روپوش آزمایشگاهی که در قسمت جلو بسته می شود را بپوشید.

•   در هنگام سرو کار داشتن با نمونه ها، دستکش یک بار مصرف یا دستکش لاستیکی که به طور کامل دست ها را می پوشاند، به دست کنید.

•   هنگامی که با تلفن صحبت می نمایید یا با دستگاه فتوکپی کار می کنید، دستکش ها را در بیاورید.

•   قسمت های بریده یا خراشیده، مخصوصا بر روی دست ها را قبل از شروع کار، با پوشش ضد آب بپوشانید.

•   هرگز وسایل شخصی مانند شانه، لوازم آزمایش یا کیف دستی خود را به داخل آزمایشگاه نیاورید.

•   هیچگاه غذا، نوشیدنی یا سیگار به داخل آزمایشگاه نیاورید.

•   هرگز کاری نکنید که باعث تماس دست ها با صورت، دهان و یا چشم های شما شود، مانند خوردن، سیگار کشیدن یا دست کاری لنزهای چشمی.

•   میز کاری خود را تمیز نگه داشته و وسایل مهم آن را مرتب نمایید.

•   روپوش آزمایشگاهی و دستکش ها را قبل از ترک آزمایشگاه درآورده و دست های خودرا بشویید.

•   کارمند بخش پذیرش یا منشی آزمایشگاه باید به این نکته توجه داشته باشد هنگامی که با یک نمونه دارای نشتی یا شکسته سروکار دارد، او هم یکی از کارکنان فنی آزمایشگاه است.

•   برای پیشگیری از خطرات مکانیکی از جواهر آلات و زیور آلات آویزان در آزمایشگاه استفاده نکنید و مطمئن شوید که موهای بلندتان جمع شده است. اجازه ندهید آستین های لباس هایتان از روپوش آزمایشگاهی شما بیرون زده  باشد.


مطالعه متن کامل مقاله ..............


دانلود قسمت سوم

 دستورالعمل های اجرایی استاندارد ( SOP ) برای آزمایشگاه خون شناسی

راهنمای تهیه دستورالعمل های اجرایی استاندارد ( SOP ) برای آزمایشگاه خون شناسی، قسمت دوم



 پذیرش نمونه

نمونه ها توسط جا لوله ای(rack)  یا در کیسه های پلاستیکی اختصاصی همراه با فرم در خواست به آزمایش حمل می شوند. در هنگام تحویل گرفتن نمونه در آزمایشگاه مراحل زیر باید اجرا شود.

ثبت نمونه

 این کار باید توسط یک تکنسین، دستیار آزمایشگاه یا منشی صورت گیرد.

-         نمونه را از جا لوله ای یا از داخل کیسه خارج کنید.

-    چک کنید که در لوله به طورمحکم بسته شده و آیا نشتی نمونه وجود دارد. اگر نشتی وجود داشت، مراحل زیر را ادامه دهید.

-    نام کامل بیمار را از فرم درخواست بخوانید و چک کنید که نمونه دارای برچسب با همان نام باشد. اگر نمونه فاقد برچسب یا دارای نام دیگری به غیر از فرد درخواست کننده بود، نمونه را به عنوان غیرقابل پذیرش تلقی کنید.

-    اگر برچسب صحیح بود، جزئیات را در دفتر پذیرش روزانه ثبت کنید و به آن یک شماره اختصاصی آزمایشگاه بدهید. این شماره باید بر روی لوله نمونه و بر روی فرم درخواست ثبت گردد.

-    از فرم در خواست ببینید چه آزمایش هایی مورد نیاز هستند. در خواست ها را برای هر آزمایش ، به غیر از شمارش خون در دفتر ثبت اختصاصی ثبت نمائید.

-    مجددا چک کنید که نمونه به طور صحیح با نام بیمار برچسب خورده است، شماره آزمایشگاه به طور صحیح اختصاص داده شده و لوله نمونه و فرم در خواست دارای همان شماره هستند. اگر امکان داشت این کار توسط یک فرد دیگر هم انجام شود.

-    برای شمارش خون، نمونه را در یک جا لوله ای از پیش تهیه شده قرار دهید. در خواست ها برای سایر آزمایش ها باید مورد دقت قرار گیرد و کار اختصاصی بر روی آن ها انجام شود.


مطالعه متن کامل مقاله ..............

دانلود قسمت دوم

 دستورالعمل های اجرایی استاندارد ( SOP ) برای آزمایشگاه خون شناسی

راهنمای تهیه دستورالعمل های اجرایی استاندارد ( SOP ) برای آزمایشگاه خون شناسی، قسمت اول

دستورالعمل های اجرایی استاندارد (sop) بخش جدا نشدنی از برنامه تضمین کیفیت هستند. آن ها مشخص کننده یکپارچگی آزمایشگاه بوده و باعث اطمینان به ثبات عملکرد و اعتماد به کاهش خطاها شده، بازتابی از راهبرد آزمایشگاه در زمینه کیفیت می باشند. sop ها، پیش نیاز اعتبار سنجی یک آزمایشگاه می باشند. با این وجود sop ها به طور وسیع در آزمایشگاه ها مورد استفاده قرار نمی گیرند، که مهم ترین دلیل آن عدم دسترسی به راهنما ها برای تهیه آن ها مطابق با قوانین می باشد. سازمان جهانی سلامت کوشش می کند که این نقص را اصلاح و راهنماهایی را برای تهیه sop ها در بخش های مختلف آزمایشگاهی ارائه نماید.

"دستورالعمل های اجرایی استاندارد برای آزمایشگاه خون شناسی" یکی از قدم ها برای رسیدن به این هدف است. این راهنما برای استفاده در آزمایشگاه های خون شناسی، که در سطوح مختلف در انجام آزمایش های روتین دخالت دارند، طراحی شده است. برای اینکه sop ها مورد استفاده قرار گرفته مفید باشند،  لازم است که کارکنان آزمایشگاه با آن ها خوب آشنا شده و با دقت زیاد از آن ها پیروی نمایند. کارکنان جدید هم در زمینه استفاده از  sop ها باید به خوبی آموزش دیده و تربیت شوند. همچنین مدیران آزمایشگاه ها باید به طور دوره ای این sop ها را مورد بازبینی قرار داده، به روز رسانی نمایند.

مطالعه متن کامل مقاله ..............

دانلود قسمت اول

 دستورالعمل های اجرایی استاندارد ( SOP ) برای آزمایشگاه خون شناسی

سلام



فسلم لک من اصحاب الیمین   پس سلام بر تو از سوی نیکوکاران ( واقعه ۹۱)

بهترین سلام ها و درودهای خداوند، فرشتگان، عرفا و صلحا تقدیم به روح مطهر

سید اعظم، خواجه دو عالم حضرت رسول اکرم (ص) و خاندان گرانقدرش (ع)